Przerwa śniadaniowa to ważny element dnia spędzanego na zajęciach praktycznej nauki zawodu. Można chwilę odpocząć, posilić się, by móc efektywnie wykonywać ćwiczenia i zadania wytwórcze. Dlatego ważnym jest miejsce, w którym owa przerwa się odbywa. Ze względów sanitarnych, a także estetycznych nie może to być korytarz pomieszczenia czy też ławka w szatni. Uczniowie i nauczyciele CKP postanowili rozwiązać ten problem i samodzielnie wykonali pomieszczenie przeznaczone na jadalnię. W tym celu na 1 piętrze budynku A przekuto otwór drzwiowy, osadzono nadproża, zabudowano drzwi, postawiono i otynkowano dwie ściany,  zamontowano niezbędne instalacje i przystąpiono do prac wykończeniowych. Powstała w ten sposób jadalnia zezwala na komfortowe spożywanie posiłków dla 30 uczniów wespół z nauczycielami. Jest wyposażona w zlew, blat gastronomiczny, kuchenkę mikrofalową do odgrzewania potraw oraz dwa automaty serwujące napoje i słodycze.

Materiały budowlane, niezbędne do wykonania wszystkich wyżej wymienionych prac, zostały zakupione ze środków wygospodarowanych dzięki oszczędnej i racjonalnej gospodarce zużyciem mediów zasilających obiekt CKP.